Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Βρισκόμαστε στον χώρο των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μιας ετήσιας εμπορικής - εκθεσιακής εκδήλωσης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 1926 στην πόλη.

Πρώτο σύντομο πλάνο από τρένο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Φτάνοντας στον χώρο της Έκθεσης, στη βορεινή πύλη του Εκθεσιακού Κέντρου, σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το γλυπτό έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Έχοντας κερδίσει το Α΄ βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τοποθετήθηκε στη βορεινή πύλη της εκθεσιακής έκτασης το 1966, έχει ύψος 17μ., ενώ, κατά τον δημιουργό του αναπαριστά αφαιρετικά τη Νίκη της Σαμοθράκης. Στο βάθος το κτίριο της δομής φροντίδας και επιμόρφωσης παιδιών «Το άσυλο του παιδιού».

Πανοραμικό πλάνο στον Εκθεσιακό χώρο, διακρίνουμε τα περίπτερα της Ιταλίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ιστοί με τις σημαίες των κρατών που συμμετέχουν, στη συνέχεια το κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ). Η λευκή μεταλλική αψίδα σηματοδοτεί την νότια είσοδο στον Εκθεσιακό χώρο, πίσω οι πολυκατοικίες στον παραλιακό δρόμο, στο βάθος διακρίνεται το Παλέ ντε Σπορ.

Επόμενο πλάνο το, εμβληματικό για την πόλη, μνημείο -Οθωμανικής κατασκευής- ο Λευκός Πύργος. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, ένα συντριβάνι σε νησίδα πλάι στον Λευκό Πύργο, ο κινηματογραφιστής με παιδάκια της συντροφιάς, τα οποία χαίρονται τη βόλτα τους, η κάμερα καταγράφει τα παιχνίδια τους.

Στη συνέχεια, πλάνο στην προτομή του ναυάρχου Βότση, ενώ πίσω δεσπόζει το κτίριο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Γεώργιος Αποστολέρης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
115

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η παρέα επισκέπτεται την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν το γλυπτό της Εγνατίας και η Αψίδα της Αγγελάκη. Διακρίνονται τα Περίπτερα της Γερμανίας – Ομοσπονδιακή Δημοκρατία όπως γράφει με μικρότερα γράμματα – της Ιταλίας και ο κόσμος που την επισκέπτεται. Μετά κατηφορίζουμε από το στενό του ΝΤΟΡΕ και μπροστά μας είναι ο Λευκός Πύργος. Φαίνεται το σιντριβάνι που υπάρχει εκεί μπροστά στο σταυροδρόμι και η Παραλία, η πλατεία, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών κ.ά.
Αποστολέρης Κωνσταντίνος