Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής καταγράφει με τον φακό του την οθόνη της ελληνικής τηλεόρασης, που σύντομα θα πραγματοποιήσει την πρώτη ζωντανή σύνδεσή της, προκειμένου να αναμεταδώσει -μέσω της εικόνας της Ιταλικής τηλεόρασης RAI - τη διαστημική αποστολή «Απόλλων 11» στη Σελήνη, στις 16 Ιουλίου του 1969, με το διαστημικό σκάφος Κολούμπια και τριμελές πλήρωμα που αποτελούνταν από τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς.

Στο πρώτο πλάνο το σήμα της Τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), η συχνότητα στην οποία εξέπεμπε (Δίαυλος 5), ο εκφωνητής Νίκος Μπουγάς ανακοινώνει τη συνέχεια του προγράμματος. Σύνδεση με την Ιταλική τηλεόραση, αίθουσα Τύπου και επισήμων προσκεκλημένων και απευθείας σύνδεση με το το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ομώνυμο ακρωτήριο (μετέπειτα ακρωτήριο Κανάβεραλ), της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ανταποκριτές ειδήσεων μεταδίδουν την προετοιμασία της αποστολής, οι αστροναύτες γευματίζουν, πλάνα από το διαστημόπλοιο, το ρολόι στις οθόνες μετράει αντίστροφα, η μεγάλη στιγμή της εκτόξευσης, η πορεία προς τη Σελήνη.

Ο δημοσιογράφος Ιάσων Μοσχοβίτης, άκουγε από τα ακουστικά του την περιγραφή της προσελήνωσης του «Απόλλων 11», αλλά και όσων συνέβαιναν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από τον Ιταλό συναδέλφό του και τα μετέφερε στο μικρόφωνό του και σε όλους τους Έλληνες που παρακολουθούσαν.

Η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίττι, με τον σκηνοθέτη του κινηματογράφου Μικελάντζελο Αντονιόνι κάνουν δηλώσεις στην RAI. Για τεχνικούς λόγους, δεν έγινε δυνατόν -εκείνο το βράδυ- να δει η Ελλάδα την προσελήνωση και τα πρώτα βήματα του Άρμστρονγκ στο φεγγάρι και χρειάστηκε αναμονή μέχρι τις 5 το πρωί, προκειμένου τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα να μεταδοθούν κι από την ΤΕΔ.

Άλλα προγράμματα μεσολάβησαν, μεταξύ των οποίων το Bingo με τον Νίκο Μαστοράκη, δηλώσεις του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αναφορές στο πλήρωμα της αποστολής, αντιδράσεις ενθουσιασμού των θεατών στα στούντιο της Νάπολης, κατά τη στιγμή της προσελήνωσης, μουσικό πρόγραμα - παρουσίαση του τραγουδιού «Οι άντρες δεν κλαίνε» με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα και τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό.

Το Κολούμπια επέστρεψε στη Γη στις 24 Ιουλίου, προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο αεροπλανοφόρο Χόρνετ, στο οποίο επέβαινε και ο πρόεδρος Νίξον και όπου το πλήρωμα κλείστηκε αμέσως σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, υπό τον φόβο ενδεχόμενης μεταφοράς αγνώστων μικροβίων από τη Σελήνη. Δηλώσεις αξιωματικών, η μπάντα παιανίζει, ο Νίξον συγχαίρει και χαιρετά τους απομονωμένους αυστροναύτες από ένα τζάμι.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
1729

Φορμά
8mm