Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο Ορχομενός είναι κωμόπολη του νομού Βοιωτίας στη Στερεά Ελλάδα.

Η έναρξη της ταινίας μας βρίσκει στο πρόπυλο, της παλιάς ανδρικής μονής, της Παναγίας της Σκριπούς, κτίσμα του 9ου αιώνα, που αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά εκκλησιών του τύπου «σταυροειδούς μεταβατικού» στον ελλαδικό χώρο. Η συντροφιά του κινηματογραφιστή πλησιάζει για να θαυμάσει το πετρόκτιστο καμπαναριό της εκκλησίας.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στην θολωτή είσοδο του ναού όπου βλέπουμε μια γραπτή επιγραφή, που είναι ενσωματωμένη στο εσωτερικό της αψίδας του ιερού ναού. Πλάνο μιας λίθινης στήλης με περίτεχνα λαξευμένο ένα ελάφι.

Ένα γενικό πλάνο της μπροστινής όψης της εκκλησίας, μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πέτρινη δόμηση της, τα μαρμάρινα γείσα που χωρίζουν τις επιφάνειες του ναού, τα τόξα των παραθύρων και των θυρών, καθώς και τον επιβλητικό τρούλο.

Αμέσως μετά αντικρύζουμε μια σειρά δεξαμενές, προφανώς ιχθυοκαλλιέργειας κι ένας άντρας μαζεύει με μια απόχη μερικές πέστροφες.

Στην περιοχή, πολύ κοντά στην Παναγία τη Σκριπού βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα όπως ο τάφος του Μινύα, το αρχαίο Θέατρο, το αρχαίο Ωδείο.

Δυο γαιδουράκια βόσκουν στη χαμηλή βλάστηση, μια αυλή με κότες και γαλοπούλες και οι επισκέπτες αναχωρούν με το αυτοκίνητο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
97

Φορμά
8mm